onsdag 9 november 2011

Om klädvalet spelar roll

Idag när jag lämnade A på förskolan hade hon på sig en KISS-tröja (köpt på pojkavdelningen på Åhléns) och fick uppmärksamhet från en kompis som blev glad för att barnet i fråga hade en likadan tröja hemma (Här hade det räckt med att barnen fick vara glada över att ha något gemensamt.) Fröken lade värderingarna i kläderna som att de var tuffa, coola och häftiga, med förställd röst som indikerade på att de var väldigt häftiga. Samtidigt kommer en nyanländ flicka fram till fröken och drar ut sin kjol, utan att säga ett ord. Fröken uppfattar att flickan vill ha beröm för sina kläder och ger därefter beröm för den fina kjolen.

Det tydliga i den här situationen är att det faktiskt VISST spelar roll vad man sätter på barnen för kläder och att det resulterar i att barnen blir bemötta på olika sätt. A i detta fall blev bemött som en typisk pojke, med mer värdeladdade ord som sjunger om att hon har har mod och skinn på näsan. Flickan visade bara upp sin kjol, för det är så hon lärt sig att man blir hälsad på - med en komplimang över hennes utseende. Det gör lite ont i hjärtat på mig när det är så tydligt att detta barn på ca 3 år bara ville ha bekräftelse på att hon finns och är viktig och redan fått lära sig att det är lika med någon som tycker hon är fin.

Jag blir så arg och tokig på de jäkla normerna som finns! På att rosa är en färg som är paxad för flickor, eller att man inte får bete sig på vissa sätt beroende på vilket kön man har, eller att det "gränsöverskridande" genussnacket är en överdrift och att det går för långt när man börjar göra om hela förskolesystemet. Förklara då för mig vem som kommer i kläm när flickor används som stötdämpare och varför pojkar mest får negativ uppmärksamhet i förskola och skola? Varför borde man inte redan i förskolan eliminera alla föreställningar om att det är skillnad på barnen beroende på om de är flickor eller pojkar och skapa en miljö som är inbjudande för alla att delta i?

3 kommentarer:

Sanna sa...

Det är förskollärare som du vi behöver på våra förskolor. Heja Maria.

Fridos sa...

det är så himla ledsamt!

toraa sa...

Hej, älskar detta inlägg! Så skönt att veta att man inte är ensam föräldrar med ett genustänk. Så fruktansvärt tröttsamt med normer som dessa! / toraa